Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2016. szeptember 16., 16:09Országos Szent Márton Kolping Zarándoklat

Szent Márton év tiszteletére a Kolping Szövetség országos Szent Márton Zarándoklatot hirdetett Szombthelyre

A 2015. novemberi  Alsópáhoki  prézes találkozón Gaál Sándor atya a szombathelyi Kolping Egyesület prézese és Kövesi Ferenc országos prézes beszélgetett arról, hogy jó lenne, ha a  Szent Márton év – és az Irgalmasság éve alkalmából a Magyar  Kolping Szövetség országos   Zarándoklata Szombathelyen kerülne megrendezésre. A tervet tettek követték. Szombathely Város Kolping Egyesülete a szövetséggel együtt elkezdte a program összeállítását és a Kolping Család egyesületek tájékoztatását a lehetőségről.

A Szombathelyi Kolping Család Egyesületben megalakították a szervező bizottságot, melynek tagjai: Gaál Sándor prézes, Kőszegfalviné Pajor Klára elnök, Lajosné dr. Pere Hedvig, Lajos Ferenc, Milisits Jenő, Milisitsné Ági, Szálnoki Mihály, Laknerné Kiss Katalin rendszeresen összejöttek, a feladatokat kiosztották egymás között és elkezdték a munkát.

A Kolping újság 2016. májusi száma 3 oldalt szentelt Szent Márton megismertetésére, tartalmazta a már konkrét időpontját  és a tervezett programjait a zarándoklatnak, s egy „Szent Márton” szókereső rejtvényt is, melynek megfejtését a szombathelyi Kolping Egyesület címére kellett beküldeni.

A zarándoklatra Miskolctól Pécsig – Győrtől Lentiig 15 Kolping család 245 tagja jelentkezett.

A messzebbről érkező Kolping családok 2-3 éjszakai szállását illetve ellátását a Martineumban,  illetve a Brenner József Egyházmegyei Kollégiumban  sikerült megoldani.

Szeptember 16. pénteken már néhány csoport megérkezett.  Szombaton reggel 8,30 tól gyülekeztek a Kolping családok, akik számára 9 órától Tóth Erzsébet idegenvezető  bemutatta a Székesegyházat, melyért köszönet illeti őt.

10 órakor bevonultak a Kolping családok zászlóvivői, majd a  Kövesi atya – országos prézes – ministránsait követve  a prézesek és a misét celebráló Császár István kormányzó.

A vendégeket a Szombathelyi Kolping Egyesület elnöke köszöntötte. A mise prédikációja keretében Horváth József pápai prelátus Szent Márton eszmeiségéről beszélt. A mise befejezése előtt közös  ima  volt Szent Márton ereklyéjénél.

A mise végén Kövesi Ferenc atya – országos prézes és Hudson Judit  a Magyar Kolping Szövetség főtitkára megköszönte Császár István kormányzónak – és a szervezőknek a munkáját.

Mise utáni  a résztvevők 2 csoportba lettek beosztva.  

  1. csoport ebédelni ment   az Egyházmegyei kollégiumban, majd indult a Szent Márton templom és Látogató Központ megtekintésére, majd a Savaria téren egy kis kávézós  „pihenőt” tartva  folytatták az utat a Vas Megyei Levéltárba, hogy az ottani Szent Márton Kiállítást megtekintésére.  
  1. csoport egy része először megnézte az egyházmegyei Könyvtárat, illetve másik része a Levéltári kiállítást, majd együtt megebédeltek és mentek a Szent Márton templom és Látogató Központ megtekintésére.

A  Vas Megyei Levéltár kiállítási anyagát dr. Melega Miklós a Levéltár igazgatója mutatta be a csoportoknak, melyet mindenki nagy érdeklődéssel tekintett meg.

A Szent Márton templomot és látogató központot Schauermann János plébános mutatta be a vendégeknek.

Mindkettőjüknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki. 

Az égiek kegyesek voltak, mert míg a séta tartott, addig a jó idő is kitartott.

A programok végén elköszöntünk azoktól a csoportoktól, akik  indultak haza

18 órakor  a vacsorát követően a kollégiumban  - résztvevő csoportok számára átadtuk a részvételt igazoló emléklapot, majd a  májusi Kolping újságban meghirdetett rejtvény megfejtésének ismertetése, a beérkezett megfejtők között a díjak átadására került sor. A rejtvényt 3-an küldték be-  (Miskolci Mindszenti Kolping Család, az Egyházasrádóci Kolping Család  és a Szombathelyi Kolping Családból Milisits Jenő, akik Wilheim Hüttermann: Bátorság és Irgalom c. – Szent Márton életet ismertető könyvet kaptak ajándékba.

A vacsora közben – és után egy kis zene szólt. 20,20 kor megnéztük a Székesegyházra vetített  „ FÉNYÉVEZREDEK”  fényfestését, mely a  kétezer éves város története látványos fényjátékát  a római városalapítástól 2016-ig mutatja be.    

 A vasárnap 7,30 kor  - Szálnoki MIhály vezetésével a Szent István szobortól  elindultak a gyalogos zarándoklat résztvevői. Akik nem tudtak gyalogolni, azok 10,30 kor indultak busszal az erdei pihenőhelyhez, ahova 11 órára érkeztek meg a gyalogos zarándokok.  A Szent Márton erdei pihenőhelyen egy kis frissítővel, süteménnyel   vártuk a résztvevőket. Majd folytattuk az utat  Jákra.  12,30 ra érkeztek meg a zarándokok. Prézesünk, Sándor atya is megérkezett és misét celebrált.  A misét követően  dr. Rátkai László plébános úr  bemutatja a templomot, majd a közösségi házban megettük az ebédet, mely után a csoportok  elköszöntek és indultak haza. 

 

 


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar