Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2016. január 28., 18:292016. január 8-10 VÁC Althann Vendégház és Konferencia Központ

2016. január 8-10 VÁC Althann Vendégház és Konferencia Központ

A Kolping családok szerepe a közéletben  

Előadó: Kontúr Pál a Kolping Szövetség vezetőségi tagja

Mi a mai Kolping Családok jelentősége és tevékenységének alapja a társadalomban?

Kolping Adolf 4 alapelve, gondolata, melyre a Kolping család tagjainak magatartása épül:

  1. Istenszerető
  2. családszerető
  3. munkádban legyél kiváló
  4. legyél jó állampolgár

1,/ Istenszeretet: hit mit ad: hit nélkül nem lehet élni. Támaszték, biztos vigasz, reményt és szeretetet ad. / Mint a fa támaszték, egyenes gerincet ad.  Ha az ember hit nélkül él, amibe belefog, nem fog sikerülni. Ha gyűlölettel, vagy kedv nélkül csinálja, a feladat nem fog sikerülni. Nem találja meg a hibát, stb. a következmény: pesszimizmus, nem tud örülni semminek, mindig csak a rosszat látja, nem veszi észre az Isten teremtett világának szépségeit. Öngyilkos szándék könnyebben eléri.

Hit nélkül reménye sincs az embernek.

2./ A család: A család egy szentség, a házasság szentsége. Ezt a szentséget a családban kell megjeleníteni, azon keresztül kell megélni.

A született gyermekeket hitben kell felnevelni. Istenhez kell vezetnünk őket.

Nem jó a késői párválasztás, mert az egyéni rigolyák az idő múlásával megerősödnek. A gyerekek saját hitét kell kialakítani. Ez a szülők felelőssége. A családban a példamutatás fontos, a rendszeres templomba járás, és a katolikus hit alapértékeinek betartása. Ezen keresztül juthatunk el Istenhez és az Ő kegyelméhez. Ebbe az életformába bele kell nőni.

Fontos, hogy a családban minden gyereknek ugyanazt adjuk, szemünkben és szívünkben egyformáknak kell lenniük. A gyerekek előtt nem lehet vitatkozni, veszekedni. Minden problémát meg kell beszélni, és kibékülve térjünk nyugovóra.

A család a társadalom alapja. Nem mindegy, hogy erkölcsi tartással rendelkező jön ki onnan, vagy egy erkölcsi értelemben labilis, az igazi értékeket megítélni nem tudó ember.

3./ Legyél kiváló a munkádban!

A Kolping család eredetileg a munkás fiatalok szervezete volt.

A 2 világháború között a Legényegyletek uralták az egész szakmunkásképzést.

A munkásnak, a munkának becsülete volt. Az egész napi munka eredményessége szempontjából a reggeli imádságnak fontos szerepe van.

Az előadó saját élete tapasztalatát osztotta meg, megfigyelte, ha reggel nem imádkozott nem sikerültek a dolgai.

Mindent csak hittel és szeretettel lehet csinálni.

Ebben a vonatkozásban a munkatársakkal, embertársaiddal történő bánásmód, viselkedés meghatározó. Pl. a jelenlegi eü.

államtitkár mondta egy interjúban: az egészségügyben még mindig feudális, kommunista szemlélet van. Az orvosok elvándorlásának ez az egyik oka. Jogszabályokkal, pénzzel nem lehet ezt az okot megszüntetni, a fejekben kell rendet tenni.

A munkahelyen történő példamutatás:

  • kiváló munkát kell végezni
  • a hitet meg kell vallani

Nem igazságokat kell mondani, vagy begubózni, hanem példát kell mutatni, mindegyikünk ahol van, a családban elsődlegesen, a munkahelyen, kisebb közösségünkben.

4./ Társadalmi szerepvállalás. Legyél jó állampolgár!

Ez nem csak a választásokon való részvételt jelenti, hanem azt, hogy a jó, rendezett család példáját visszük be a közösségbe, olyan értékeket, mint pl. a házastársi hűség, a gyermekek szeretete, a családért való áldozatvállalás, alázat, és a hit gyakorlása. A Kolping ilyen közösség.

Úgy kell élnünk, és olyan példát kell közvetítenünk kisebb és tágabb környezetünk felé, hogy  Kolping Családunknak megbecsülést, tiszteletet szerezzünk. Hogy ez egy olyan katolikus egyesület, amely hitet reményt és szeretetet sugároz mások felé. A hitet kell ezen keresztül visszaadnunk az embereknek. Ez a feladatunk!

Terjesszük a Kiáltás imát családunkért, kultúránkért, országunkért!


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar