2016. június 06., 20:15Alsópáhoki partnertalálkozó

Legnehezebb gyakran a kezdet, ám hűségesnek maradni a legjobb” (Adolf Kolping)

Michael Schneider elnök úr és Horváth József prézes közreműködésével partnerkapcsolat jött létre, mely már több mint 23 éve töretlen. Az Alsópáhoki Kolping Hotel 20 éves fennállása alkalmából lehetőséget biztosított a partnerkapcsolati találkozóhoz

Partnertalálkozó  résztvevői

Blind Sieglinde és  Werner,  -Pienle Xaver és Gundel, - Niebling Traudl és Josef,

Osswald Margot és  Toni, - Blümlein Sofie és Otto, - Marz Mini und és Hans,

Mueller Barbara és Klaus, - Fürst Elisabeth és d Rudolf, -  Weiß Siegrid és Heinz,

Schneider Lore és Michael,  -  Helmut Enemoser   atya.

Szilvágyi Sándor és Marika, - Kőhalmi Tibor és Mária, - Spanyó István és Mária,

Király László és Edit, - Milisits Jenő és Ági, - Szálnoki Mihály és Jutka,

Nagy László és Kriszti, - Csire Péter és Marcsi, - Schwarz Ilona, Pungorné Marcsi,

Lukácsné Rózsika, Rábáné Marika, - Lajos Ferenc és Hédi.

2015 decemberében megkezdtük az egyeztetést, a mi kaufbeureni partnerünkkel, hogy a mindkét Kolping család számára megfelelő időpontot találjunk. Ez már majdnem sikerült, amikor a Kolping Hotel tájékoztatott bennünket, hogy abban az időpontban már nincs szabad hely, így új időpontot kellett keresnünk, amely végül május 30-június 6-a közötti napokra esett.

A program tervezetét folyamatosan egyeztettük, végül Michael azt javasolta, hogy majd a találkozáskor, a helyszínen hangoljuk össze a tervet.

Sok elfoglaltságom miatt én csak vasárnap tudtam egy napra lemenni, hogy találkozzam a német vendégekkel.

A csoport tagjai csütörtökön a kora délutáni órákban indultak el Szombathelyről. Szilvágyiné Marika lett megbízva a csoport vezetésével és a németekkel történő egyeztetésre, tolmácsolásra, melyet ezúton is köszönünk neki. Köszönjük, hogy a 4 nap alatt keletkezett váratlan helyzeteket kiválóan megoldotta.

Június 3-án, pénteken közös tihanyi kirándulás színesítette a programot, este pedig a több mint 20 év közös emlékeinek felelevenítésére – fényképek nézegetésére, beszélgetésre került sor. Szombaton keszthelyi, szabad programos kirándulás után, délután egy kis meglepetés partit szerveztek házassági évforduló és születésnap megünneplésére. Egy képet is ajándékoztunk ekkor a német csoportnak, Kolping házukba szánván, amely a Martineum udvarán az elmúlt évben általunk elültetett Kolping Adolf virágzó rózsabokrát, az előtte lévő emléktáblát, és Kolping Adolf arcképét ábrázolta. Köszönet a jó ötletért és a szép kivitelezésért Nagy Lacinak.

Vasárnap 10.00 órakor a Kolping Hotel kápolnájában Helmut Enemoser atya misét celebrált. A délutáni fürdőzés és beszélgetés közben nagy égszakadás és földindulás kerekedett, nem kis problémát okozva a szállodai dolgozóknak. Így az esti egregyre tervezett összejövetel helyett a szállóban búcsúzott el egymástól vidám, jó hangulatú nótázó esttel a két Kolping Család.

Hétfőn reggel a kaufbeureni busznál még egy utolsó búcsút vettünk mi a Kolping dallal, ők a Wieder kommen.. vidám, német énekkel.

Köszönetet mondunk a résztvevőknek, akik a finom süteményekkel, és beszélgetéseikkel szép napokat szereztek a vendégeknek.

Azt hiszem, jól érezték magukat többen hálájukat fejezték ki a magyar Kolping Család résztvevőinek.

Die Mitglieder des Teams sind am Donnerstag Frühnachmittag aus Szombathely abgereist. Frau Marika Szilvágyi wurde mit der Leitung des Teams, Vereinbarung mit den Deutschen und Dolmetschen beauftragt, wofür wir sehr dankbar sind. Wir danken ihr sehr, dass sie sowohl alle unerwarteten Situationen, als auch das Dolmetschen während diesen 4 Tagen perfekt ausgestanden ist.

Am Freitag, 3. Juni wurde ein gemeinsamer Ausflug in das Programm eingeblendet, dann es folgte Wachrufen der Erinnerungen von den letzten 20 Jahren in der Nacht. Wir haben uns unterhalten und Fotos geschaut.

Am Samstag, nach dem Ausflug wurde eine Überraschungsparty von den Teilnehmern veranstaltet, um einen Hochzeitstag und einen Geburtstag zu feiern. Im Rahmen von dieser Gelegenheit haben wir dem deutschen Team ein Bild geschenkt, damit sie es in ihrem Kolping-Haus ausstehen. Auf dem Bild sind die blühenden und von uns auf dem Martineum Hof gepflanzten Rosenbüsche, im Vordergrund stehende Gedenktafel und das Portrait von Adolf Kolping zu sehen. Für die schöne Ausführung sind wir für den Hersteller Laci Nagy, sehr dankbar.

Wegen meiner zahlreichen Aufgaben konnte ich nur am Sonntag dorthin fahren, um die Deutschen Gästen zu treffen. Als ich um 9 Uhr ankam, begegnete ich zuerst mit Michael, dann mit der Gruppe, die knapp Frühstück aßen.

Um 10 Uhr hat Pater Helmut Enemoser eine Messe in der Kapelle von Kolping Hotel zelebriert. Am Nachmittag, während des Bades und Gespräches entstand ein heftiges Unwetter, das den Mitarbeitern des Hotels ein ziemlich großes Problem verursachte. Deswegen statt des in Egrety geplanten Treffens verabschiedeten sich die beiden Kolping Familien in dem Hotel voreinander in einer gemütlichen, singenden Nacht.

Am Montagmorgen verabschiedeten uns noch einmal bei dem Kaufbeurener Bus mit dem Kolping Lied, dann sie sangen den „Wieder kommen…” lustigen Deutschen Song.

Wir danken den Teilnehmern, die den Gästen ein paar wunderschöne Tage via leckeren Gebäcken und Gesprächen gesichert haben.

Ich glaube, dass sowohl die Ungarischen als auch die Deutschen Teilnehmer sich wohl gefühlt haben.