Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2014. november 11., 05:20Élménybeszámoló

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ a 2014. okt. 11-i budapesti kirándulásáról

A hajnali InterCity vonattal indultunk Budapestre. A kirándulás célja az volt, hogy megtekintsük, és lelkiekben gazdagodjunk azokban az építészeti alkotásokban, amelyeket a közelmúltban újított fel a kormányzat, hogy eredeti szépségében tündököljenek, vagy az átépítés során korszerű, látványos tereket, szobrokat hozzon létre.
Csoportunk első célpontja a Kossuth tér. Az Országház talán építésekor sem volt olyan szép, mint most. Az évtizedekig tartó renoválás során úgy tűnt, s a vele foglalkozó építészek úgy gondolták, hogy ez az épület mindig ad majd nekik munkát. Ebben tévedtek. Az épület köveit lassan kicserélték, szobrait restaurálták, s most állványok nélkül csodálhatja meg az arra járó a Duna ékszerdobozát, a világ talán legszebb parlamentjét, Steindl Imre életművét.
A tér jobb oldalán állították fel a monumentális szoborcsoportot, mely Tisza István gróf államférfiúi nagyságát hirdeti. Elmerengtünk a budai oldal napsugaras panorámájában. Néhány fénykép, s mennünk kell tovább.
Utunk a 2-es villamossal a Szent István Bazilikához vezetett. A Duna-partról sétáltunk a Zrínyi utcán felfelé a szépen két oldalon fákkal övezett sétányon, melynek záró képe a Bazilika gyönyörű, méltóságteljes épülete.
A Bazilika előtti téren Lajos Ferencné Hédi mondta el a Bazilika építésének történetét, hogyan nevezték el Szent Istvánról, a nevekkel megjelölt harangokról, s nem utolsó sorban a Szent Jobb ereklyéről, melyet itt őriznek.
Ezután megnéztük a z impozáns belsőt, elmélyültünk egy imában az oltár és a Szent Jobb ereklye előtt.
Sietnünk kellett tovább, mert a Budapesti Maraton versenye zajlott, s a 2-es villamos csak délig járt. Az utolsó villamosra felszállva a Belvárosi templomba indultunk, hogy megtekintsük a Kolping Adolf emléktáblát. A történet szerint Kolping hajón érkezvén Németországból, ebben a templomban alapította meg 1861-ben az első magyar katolikus legényegyletet. Sajnos, ásatás miatt zárva találtuk. Az Erzsébet-hídon átsétáltunk, élvezve a panorámát. A budai oldalon Szent Gellért szobránál a bővizű vízesés mellett felsétáltunk a lépcsőn, s a pesti oldalra tekintve a Vígadó szép épületéről, történetéről Lászlóné Patay Judit mesélt nekünk.
Közben már megfigyelhettük a pesti és a budai oldalon is tartó futóversenyt. Lesétálva a hegyről, egy 86-os busz éppen megállt, s mi felszálltunk, hogy elmenjünk vele a Gellért-térig, hogy a Sziklatemplomban folytassuk programunkat. A templom nagyon érdekes volt, egyedi és különleges. Meghallgattuk a magnetofonos, fülhallgatós idegenvezetést, elhelyeztük itt a kis koszorút Mária szobránál, melyet a Belvárosi templomba szántunk.
A templom előtt Hédi elmondta a Pálos-rend történetét.
Itt csoportunk kettévált, két alternatív programpont miatt. Néhányan a Terror Háza, a másik a Várban elhelyezkedő Mátyás templom és Halászbástya felé vette útját.
A Mátyás templomot csak kívülről tudtuk megnézni, mert a futóverseny miatt ide csak délután érkezhettünk. Szombaton esküvők miatt egy órakor bezárják.
Csoportképet szerettünk volna készíteni, de a megkért idegenek, valahogy nem értették Nagy Laci fényképezőgépét. Azért a kép elkészült.
A templom mellett sétálva észrevettük, hogy a Halászbástya árkádjai alatt kis étterem működik, élő cigányzenével, s elérhető árakkal. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy sör mellett gyönyörködünk a panorámában és a zenében.
A pesti oldalra mentünk vissza ezután, és a híres New York Palotát néztük meg.
Judit itt is elmondta nekünk a Palotáról, amit illik tudnunk róla.
Körbenéztünk, megpihentünk, lenéztünk a galériáról a Kávéházba, s elképzeltük a csodálatos enterieurben, hogy a Nyugat írói, költői, híres zeneszerzőink itt ihletet merítve szebbnél szebb műveket hoztak létre. Az épület Europa Nostra díjas lett a 2007-es felújítás után.

A szép napnak ezzel vége lett. Azt hiszem, mindenki jól érezte magát, hogy érdemes volt ezt a kirándulást megszervezni, saját tudásunkat gyarapítottuk, s mindegyik templomban imádkoztunk is az itthon maradottakért.
Az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, nagyon szép, napsütéses októberi napon.

A kiránduláson részt vevők:

Király László, Király Lászlóné Edit, Lászlóné Patay Judit, Szálnoki Mihály,
Szálnoki Mihályné Jutka, Lajos Ferenc, Lajos Ferencné Hédi, Nagy László
Csire Péter, Csire Péterné Marika, Spanyó István, Spanyó Isvánné Marika
Sándor Endre, Sándor Endréné Ili,

« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar