Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2023. március 24., 11:44Előadás

Előadás

Március 24-én pénteken Dr. Dejcsics ÍKonrád OSB kulturális igazgató érkezik Meghyvásunkra a Pannonhalmi Bencés Főapátságból a Batthyány templomba. Az esti 6 órás misét Ő fogja celebrálni, és utána a közösségi házban előadást tart, melynek témájaí: "Régit és újat" Bencés szerzetesként két világ határán

A szentmisére és az előadásra mindenkit szeretettel hívunk és várunk. 

Márciusi találkozónk alkalmából – melyre a városból is vártunk érdeklődőket- ismét vendéget vártunk, Dr. Dejcsics Konrád személyében, aki Pannonhalmáról érkezett. Konrád atya hazajött, hisz Szombathelyen született, járt iskolába, érettségi után német-latin szakos középiskolai tanár lett, majd 2007-ben szentelték pappá. 

   Tanulmányai befejezése óta a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanári és diákotthoni nevelői munkakörben dolgozik. 2015 óta a főapátság kulturális igazgatója, a Bencés Kiadó ügyvezetője, az Arcus Temporum művészeti fesztivál igazgatója, a Pannonhalmi Szemle szerkesztőségi tagja.

   Meghívott vendégünk előadásának címe: Régit és újat. Bencés szerzetesként két világ határán.

   Gondolatainak keretét a bencés rend alapítójának,  Szent Benedek Regulája, lelki kalauza adta, ami bár a VI. században íródott, mégis nagyon időszerű. Előadásának címével összhangban arról beszélt, mennyire fontos az életben az egyensúly megtalálása; fiataloknak elfogadni a régit, az időseknek nyitottnak lenni az újra. Így van, így kellene lenni a mindennapi életünkben, s ez így van egy általunk zártabbnak vélt világban, a szerzetesi életben is. Így volt ez Szent Benedek korában is, több mint 1500 évvel ezelőtt, derül ki a műből, melyből gyakran idézett az Atya. S ezért időszerű ma is a Regula, melynek bölcsessége mindenki számára hasznos útravaló, hívta fel rá a figyelmünket.

 

 

    Néhány kérdés megválaszolása után kötetlen beszélgetésre is sor kerülhetett, Konrád atya szívesen időzött még nálunk, pedig még az este folyamán visszatért Pannonhalmára.  Élmény volt az Atyát hallgatni, sokunkban meg is fogalmazódott a gondolat, milyen jó lehet ma is Pannonhalmán, bencés diáknak lenni!

 


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar