Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 32
Telefon: +36-20/286-5806
E-mail küldése

Hírek

2018. szeptember 15., 18:32EMESE park

EMESE park felejthetetlen élményekkel

Az EMESE park Szigethalmon az egykori magyar laktanya területén található történelmi park, ahol az Árpád-kor elejét megidéző kísérleti régészeti tevékenység, valamint a kor bemutatása történik. A park nevére két magyarázat is van Az egyik szerint Emese a magyar mondavilág fontos szereplője, a másik szerint az angol European Medieval Settlement (Európai Középkori Település) rövidítése.

Az Emese Park egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A középkori Várispánság célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket. 
A 12 hektárnyi területen „a Várispánság népe” korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.

A várispánság központja a Lovagterem, amelynek falán kárpitok és tárlók idézik meg a 10.-11. század hangulatát, köré épült a falu, illetve a közeli dombon található egy korábbi Mithrász-szentély helyére épített templom.

 

A Magyar Kolping Szövetség minden évben nagyszabású családi napot szervez, melyre  ez év szeptember 15-én került sor, melyre  a Szombathely-Oladi Kolping családból  9 fő  vett részt ezen a szép szombati napon. Még az időfelelős is kegyes volt hozzánk. Szeptember hónap a kolpingosok számára elég esemény dús volt, hisz 3 egymást követő hétvégén mindig volt valamilyen élményben gazdag programunk.

Az Emese park 10 órakor nyitotta kapuját, és 16 óráig állt a látogatók rendelkezésére.

Regisztrálás után be lehetett cserkészni a korhűen berendezett udvart, települést, a középkori lovagi csarnokot.11 órától Pintér Béla zenés műsora szórakoztatta a gyerekeket, de ez a műsor a felnőtteket is lenyűgözte. Ezt követően lehetőség nyílt-igény szerint- íjászatra, gyertyaöntésre, régi magyar játékok kipróbálására, földkunyhó megtekintésére, csónakázásra, ahol bizony az utasoknak kellett evezni. Kolpingosaink sem maradhattak ki ebből az élményből. A szervezők gondoskodtak a vendégekről, ne hogy élelem hiányában ne tudják kiállni a lovagi megpróbáltatásokat. Folyamatosan történt az ebédeltetés: raguleves, túrós-meggyes rétes, üdítő várta az éhes sereget.

14 órától lovasbemutató, majd azt követően egy kis történelem óra következett a középkori fegyverekből, ami a gyerekek bevonásával történt. Záró műsorként  az újonnan alakult újszegedi Szent Erzsébet Kolping Család Liget társulata adott egy kis rövid műsort. Akinek még kedve volt maradhatott, mi a nem kis távolság miatt elindultunk hazafelé.

Köszönjük a rendezőknek, szervezőknek ezt a szép napot.

Megint egy szép élménnyel gazdagabbak lettünk és jól éreztük magunkat a többi kolpingos közt.  Szilvágyi Sándorné
« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar