Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése

Hírek

2022. június 15., 07:04Kihelyezett összejövetel 2022, június 12

Kihelyezett Kolping összejövetel 2022, július 12 vasárnap
Gyönyörű napsütéses vasárnap délután délután találkoztunk Gencsapátiban a Szent kútnál. Voltak, akik kerékpárral, voltak akik autóval érkeztek. Nelli meglepetés vendégekről is gondoskodott, akik anno a régi Kolping Egyesület tagjai voltak. (Sándor Endre, Csire Péter, Király László és felesége) Sándor atya is eljött, bár Ő korábban elment, hogy a 18 órás misét megtartsa. Nelli köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki hogy szép számmal összejöttünk. Nelli elmondta, hogy a 2022 évi program összeállításakor javaslat és igény volt arra, hogy ne mindig zárt térben legyen az összejövetel. A Szentkút fontosabb tudnivalóit ismertette:

1756-ban gróf Batthyány József pozsonyi prépost egyházlátogatást végzett Gencsapátiban. A látogatás alkalmával felvett jegyzőkönyv szerint  a gencsi határ nyugati részén, egy domb oldalán bővizű forrás található. Török Mihály és László Katalin hálából kápolnát építtettek a forrás fölé, annak emlékére, hogy világtalan gyermekük szemei a forrás vízétől megnyíltak. A kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel.

A kápolna mellé hamarosan három keresztfából álló Kálváriát is építtettek. 1906-ban a forrás, illetve a kápolna köré 14 kisebb stációs kápolna épült Jézus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázoló szoborcsoportokkal. Ebben az időben kapott a kápolna egy fájdalmas Szűzanyát ábrázoló szobrot a karmelita nővérektől. 1936-ban Hosszú István és neje váratlanul elhunyt kislányuk emlékére egy lourdes-i barlangot építtetett és ajándékozott a Szentkútnak. Évente kétszer, -Szentkút búcsúkor- a szent kereszt megtalálásának (május 3.) és a szent kereszt felmagasztalásának (szeptember 14.) napját követő vasárnapon nagy számban keresik fel a környező plébániák hívei is. Régi hagyomány, hogy húsvét hajnalán a gencsi hívek –a bibliai jámbor asszonyok példáját követve- a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Üdvözítőnek.

A Mária út, és a Szent Márton zarándokút része.  A gencsapáti hívek a két szent kereszt napi búcsún kívül Nagyboldogasszonykor (augusztus 15.) is elzarándokolnak a kegyhelyhez, hogy itt ünnepeljék meg Jézus édesanyjának égi megdicsőülését.

Ugyancsak kedvelt a hívek körében az őszi úgynevezett hálaadó mise is, melyet a szüret végeztekor szokás a Szentkútnál bemutatni. Nagyböjtben, az utóbbi években, a Szombathely és környéke fiataljai itt végzik el az Ifjúsági keresztutat. 1986 és 1987-ben Isten segítségével a gencsapáti hívek áldozatkészségéből megszépült a Szentkút és környezete. 2001-ben a Széchenyi-terv pályázatán jelentős összeghez jutott a Szentkút, és környezete. Ebből az összegből tervezik a földút korszerűsítését, a stációk, kápolna, lourdes-i-barlang restaurációját.

Az újabb felújítás napjainkban (2014 novemberétől) zajlik a Szentkút stációk teljes felújítása, a felújítás elkezdésekor került elő egy időkapszula 1906-ból, amely a stációk és a kápolna torony építési munkálatait írja le (Abért István Szentkút gondnok).

Ezt követően Sándor atya köszöntötte a részvevőket és mondott áldást, majd előkerültek a táskákból a finom étkek és italok. Falatozás közben beszélgettünk, majd a stációknál körbesétáltunk. Az idő gyorsan eltelt, mindenki nagyon jól érezte magát. Még ugyan világos volt, de elindultunk haza, hisz a kerékpárosoknak még jó néhány kilométert le kell tekerni. Elhatároztuk, hogy többször fogunk ehhez hasonló programot szervezni.  

 


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar