Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2015. augusztus 15., 14:02Maria Weinbergi zarándoklat

A korábbi évek hagyományaihoz híven 2015-ben is gyalogos zarándoklat indult Körmendről a Kolping Közösség szervezésében, hogy köszöntsék Égi Édesanyánkat Nagyboldogasszony főünnepén.

Maria Weinberg - Pinkakertes - Mária a Szőlőhegyen

Nagyboldogasszony búcsújáró helye
     A Pinka völgyében, az ún. Weinstrasse - Bor út mentén fekvő, mintegy 400 lakosú község írásos emlékekben 1221-ben jelenik meg.  Közel van a magyar határhoz. A katolikus plébánia- és búcsújárótemplom (Mária a Szőlőhegyen elnevezést is kapott) a falutól 1,5 kilométerre délre, a Kulmer-erdő magaslatán, egy temető közepén áll. Dél-Burgenland legszebb és legjelentősebb Mária-szentélye, illetve búcsújáróhelye. 
    A búcsújárás Mária mennybevitelének napján, augusztus 15-én van.    A templom azon a helyen áll, ahol a XII. század közepén épült Kertes-vára emelkedett, amely 1221-től 1396-ig szerepelt okiratokban, a XIII. században a Németújvári grófok birtokához tartozott. 
    Az egyhajós gótikus templom 1475-1524 között épült, valószínűleg az egykori vár román kori kápolnájának felhasználásával. A gótikus sekrestyében látható kronogram az 1155-ös évet rejti, amely a román kori kápolna alapítási éve lehet.
    A hagymasisakkal fedett torony alsó szintje középkori eredetű, a felső szint és a toronybejárat késő barokk. 
   A templom berendezése nagyrészt 1777-1820 között készült. A korinthoszi oszlopos főoltár fülkéjében látható a templom legértékesebb kincse, az 1460-1470 körül faragott, késő gótikus kegyszobor, a Holdsarlós Madonna. Az oltár szobrai Szent István, Szent László magyar királyokat, Szent Joachimot és Annát ábrázolják. A mellékoltárok 1793-ban készültek. A templom közepén, a szentély előtt álló oszlopos Madonna 165-ből származik. (Burgenland területén ez az egyetlen olyan szobor, amely eredeti rendeltetési helyén áll.)
     Figyelemre méltó gótikus emlék a toronyaljban a keresztelőmedence és a XV századi feszület.    
Pinkakertes templomának helyét is csodás események után választották meg. Az építőanyag, amit a falusiak egy bizonyos helyre összehordtak, mindig eltűnt, s azon a helyen találták meg, ahol a mai templom áll, kint a szőlőhegyen. Az emberek ezt Mária útmutatásának fogták fel arra vonatkozóan hol álljon a templom.  Pinkakertes lakóinak egyre inkább terhes lett a szőlőhegyi Mária tisztelete. A faluban is építettek egy templomot, s attól kezdve a kegyhelyet ritkán keresték fel. Egy nap - a legenda szerint - mennydörgésszerű robaj hallatszott a szőlőhegy felől. Sokan elindultak a hegy felé, keresvén az okát. A templomajtó nyitva volt, s látták, hogy Mária elhagyja kőoszlopát, s elindul velük szembe. Kérdésükre, hogy miért megy el, azt válaszolta, hogy olyan embereket keres, akiktől több tiszteletet kap. E naptól kezdve a pinkakertesiek a vasár- és ünnepnapi miséket ismét a szőlőhegyen tartják

 


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar