2017. szeptember 08., 08:20Mátraverebély zarándoklat

Mátraverebély zarándoklaton a Kolping Családunk tagjai közül többen is részt vettek.

Mátraverebélyi zarándoklat

2017.szept. 09-10.

Az Oladi Plébánia híveinek Mátraverebély-szentkúti zarándoklatához csatlakozott Kolping csoportunk néhány tagja, melyet Sándor atya prézes vezetett.

A nemzeti zarándokhelyre érkezett szombaton- ünnepélyes keretek között- Szent László királyunk Győrben őrzött szent ereklyéje. Visszatért arra a helyre, ahol csodálatos tettét véghezvitte, forrást fakasztott a sziklából. Kettős ünnep volt ez a hétvége. A vasárnapi Kisasszony napi nagybúcsú az ereklye jelenlétében…

Az odavezető út nagyon gyorsan telt el, ráhangolódtunk imádságokkal, énekekkel, az örvendetes rózsafüzérrel erre a szép eseményre.

Mielőtt megérkeztünk volna a Mária-kegyhelyre, kis kitérőt tettünk Hollókő Ófaluba, amely 2013 óta a világörökség része. A palóc népi építészet 55 lakó- és gazdasági épületét, templomát és népi hagyományait őrzik ma is az ott élők az utókor számára.

A falu története a 13. századig nyúlik vissza, s az egyutcás fésűs beépítésű falutípust képviseli. Kontyolt, nyeregtetős, háromhelyiséges parasztházak homlokzatát áttört faragású faoszlopok, deszkamellvédes tornácok szegélyezik. A faluban egymást érik a kézművességet bemutató házak, múzeumok, melyek mind a paraszti életforma emlékeit őrzik.

Kora délután elfoglaltuk a zarándokházban kényelmes szálláshelyünket, mely minden várakozásunkat felülmúlta.

Délután 5 órakor a templom elé mentünk, ahol sorfalat képeztünk más zarándokokkal együtt és énekelve fogadtuk a páncélautóban biztonsági kísérettel érkező, felbecsülhetetlen ereklyét.

A Szent István Lovagrend tagjai vállukon vitték a templomba, ahol óránként váltva egymást, folyamatosan őrizték a két nap alatt.

A 18.00 órai esti szentmisén Sándor atya is concelebrált. Közben besötétedett és a barlang oltár mozaikjai gyönyörű, szinte valószínűtlen zöldes fényben sziporkáztak.

Az esti, éjszakai programokon sokan részt vettek közülünk.

Kiemelném a Népi áhítatot, ahol egy előénekes ékes palóc tájszólásban dicsérte Máriát, énekelte meg Szűz Mária születését. A 23 órakor kezdődő, megvilágított keresztút Palkó Julián OFM vezetésével nagy lelki élményt nyújtott a rajta résztvevőknek. Az éjféli szentmise a megholtakért fél kettőig tartott.

Vasárnap reggel 9 órakor kezdődtek a programok. Már az Énekes Mária köszöntő idején is özönlöttek a hívek a Kisboldogasszony napi nagybúcsú ünnepélyes szentmiséjére, melynek fényét Szent László ereklyéje emelte.  10.15-kor Dr. Veres András győri megyéspüspök tartott figyelemre méltó katekézist a hívek sokaságának.

Rengeteg ember végezhette el szentgyónását a ferences, és más papok szolgálata által. Hosszú sorok álltak a számtalan gyóntatószék előtt.

Közben folyamatosan jöttek a zarándokcsoportok a környező falvakból, de pl. Sirokról, Mezőkövesdről és Küküllőkeményfalváról, Erdélyből is érkeztek népviseletben, fehér virágokkal díszített Mária szoborral. A hívek rengeteg fehér kardvirágot, rózsát, szép virágdíszeket hoztak az oltárra Mária születésnapi ünnepségére. 11 órára az ünnepi szentmise kezdetére a nép megtöltötte a teret, a domboldalt, a keresztút előtt. Az ereklyét áthozták a lovagok a templomból, a keresztaljak zászlói és virággal díszített keresztjei elfoglalták helyüket az oltár két oldalán.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa - Dr. Veres András meghívására-, Stanislaw Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek volt.

Szívélyesen, magyarul köszöntött bennünket, majd megírt szentbeszédét tolmácsolták a híveknek. A bíboros mindvégig Szent II. János Pál pápa közvetlen munkatársa és tanácsadója volt. Összefoglalta azokat a történelmi és egyházi eseményeket, személyeket, akik a két nemzetet szorosan egybekötik, kiemelve Szent Lászlót, Szent Kingát és Szent Hedviget.

A szentmise körmenettel fejeződött be,

A délután 2 órai litánia és a kegytárgyak megáldása után a jelenlévők elbúcsúztatták a Szent László ereklyét, és ezzel lezárult a kétnapos ünnep.

Zarándokcsoportunk is elindult hazafelé, lelki élményekkel gazdagodva, megerősödve hitünkben térhettünk haza. (Lajosné  dr. Pere Hedvig)