2016. május 28., 05:29Mátraverebélyen jártak

Kolping Családunk tagjai közül Lajos Ferenc és Nagy László a Szombathelyi Szent Erzsébet Ferences Templom szervezésében zarándokúton vett részt Mátraverebélyen. A zarándokút keretében Ferences Templomok országos találkozójára került sor, mintegy 1600 fő részvételével Zalaegerszegtől-Szegedig de voltak Felvidékről és Kárpátaljáról is résztvevők. A zarándoklat fő témája Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság teendői, feladatai annak gyakorlati alkalmazása köré csoportosult, de természetesen az ebből fakadó szeretet, család, hit részletes taglalása, elemzése sem maradhatott el. Az első nap délutánján Keresztúton vettünk részt a Szentkútnál majd szabad program keretén belül mindenki szabadon választhatott egyéni imádság vagy Mátraverebély Szentkút látnivalóinak megismerése között. Az esti közös templomi elmélkedés után éjszakai virrasztáson vettek részt a zarándokok.
 Másnap délelőtt négy szekcióban több témakörben zajlottak előadások, melyeken való részvételről mindenki szabadon dönthetett. Legnagyobb örömünkre az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium / régi nevén Szent Antal Gimnázium / is tartott előadást Barnabás Ferences testvér vezetésével, a 10.-es tanulók közreműködésével. Ő egyébként Vas megyei kötődésű középiskolát Körmenden végzett. A gimnázium 1940-től működik korábbi időszakban kizárólag ferencesek végezték az oktatást és egyéb feladatokat. Napjainkban sajnos egy osztályra egy ferences jut, a többi nevelő, oktató polgári foglalkozású. A  diákok egyszer mehetnek haza egy hónapban 3-4 napra hó végén. Látogatót hetente egy alkalommal hét végén fogadhatnak. Napi időbeosztásuk  / reggeli ima, tanulás, szabadidő, délutáni kötelező egyéni tanulás esti ima/ szigorú időbeosztás szerint történik. Négy idegen nyelven tanulnak - angol, német, latin, olasz./ A gimnáziumban csak fiuk tanulnak. A végzős ballagó diákok ballagása sem rendhagyó, május első vasárnapján kerül megrendezésre és általában 5 óra időtartamot vesz igénybe. A tantermek és udvar körbejárása után útjuk a templomba vezet, majd a szentmise után visszatérnek az iskolába. Itt a végzős diákokról az ottmaradottak részletesen elmondják véleményüket. Természetesen a tanulás mellett nem maradhatnak el az iskolában a különböző szakkörök, sportolási lehetőségek sem, ahol figyelemre méltó eredményeket is érnek el országos versenyeken. Minden évben sor kerül közös kirándulásokra. Első év után Magyarországgal ismerkednek, második év után az  elcsatolt magyarországi területeket látogatják meg, majd a harmadik évben  Róma és Vatikánváros az úti cél. Sok tanuló ezeket a kirándulásokat nem tudná finanszírozni, hisz árvák és szegény sorsú családokból származók is tanulnak az intézményben, de a tehetősebb diákok önzetlen és adakozó magatartásának köszönhetően minden tanuló részt tud venni ezeken a közös kirándulásokon. Természetesen nagyon sok minden elhangzott az előadáson, de ezt mind ismertetni itt nincs lehetőség, de amit az előadáson hallottunk az követendő példa lenne nagyon sok tehetősebb ember számára nem csak az Irgalmasság évében hanem mindenkor az élet minden területén. Az előadások után került sor a
délutáni szentmisére ami után lelkiekben feltöltődve, sok-sok megszívlelendő útmutatással, bölcs tanáccsal indultunk haza azzal,ha nem is mindent tudunk az elhangzottakból  megvalósítani, a tapasztalatszerzéssel könnyebben tudunk mindennapjaink útvesztőjében eligazodni. Élményekben is gazdag volt ez a két nap a megélt lelki feltöltődésről nem is beszélve.
Köszönjük  Ferencesek !
U.i:  A gimnáziumban tanított Bánhidy Vajk februári összejövetelünk előadója és itt tanított édesapja is.

Nagy László-Lajos Ferenc