Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2016. november 08., 18:00Mindszenti Bíborosról előadás

„ A gazdagok feleslege: a szegények öröksége” (Mindszenty József)

Szombathely Város Kolping Egyesületének egyházi vezetője, Gaál Sándor prézes meghívására Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere és Déri Péter plébános látogatott el összejövetelükre.

Nagy számú érdeklődő jött el az oladi templom közösségi házába, hogy meghallgassák a vendégek előadását községük híres szülöttjének, Mindszenty József, Magyarország utolsó hercegprímásának életútjáról.

Fukszberger Imre polgármester előadásának kezdetén beszélt a faluról, és az utóbbi években elért eredményeikről. A jelenlévők megtudhatták, hogy Mindszent nevét temploma védőszentjéről kapta, és a falut már egy 1314-es oklevél is megemlíti, ma ismert neve először 1549-ben tűnt fel Chehy Myndzent formában. 

2013-ban fejezték be Mindszenty József szülőházának átalakítását és azóta múzeumként, emlékházként működik. A kiállításban látható tárgyak többségét a Mindszenty alapítványtól kapták, és a látogatók megtekinthetik az emlékházban a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892-1975) című kiállítást is.

Déri Péter plébános előadásában részletesen mesélt a templomról, az ott látható szép és értékes festményekről: az oltárkép Dorffmaister István alkotása, 1793-ban festette. A szentély falán Mindszenty hercegprímásról készült festmény látható, és a templom melletti parkban áll a bíboros emlékműve, amelyet 1992-ben, születésének 100. évfordulóján avattak fel.

A bíboros tiszteletének méltó ápolására kapott anyagi támogatásból kívül-belül megújult a templom, kicserélték a bútorzatot  és restaurálták a régi oltárokat, valamint a szószéket is. Parkosították a templom körüli teret, új parkolókat alakítottak ki, és egy nagylelkű adományozó jóvoltából elkészült a templom és a templomtér díszvilágítása is.

Ezt követően a plébános részletesesen beszélt  Mindszenty József gyerekkoráról, családjáról és  életútjáról. A bíboros a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja volt, akit szilárd hite és elvei miatt nyilasok és kommunisták egyaránt üldöztek.

Halálakor VI. Pál pápa ezt a kijelentést tette:

„A halál olyan lángot oltott ki a földön, amely ragyogó fényével bevilágította az Egyház útjának utolsó évtizedeit.” 

Tátrainé Kulcsár Irén


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar