Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2024. április 08., 11:30ÖSSZEJÖVETEL A ZENE JEGYÉBEN

„A zene és a hit kapcsolata” címmel szervezett nyilvános programot a szombathelyi Kolping Család.

Meghívott előadóként a városszerte nagy népszerűségnek örvendő Horváth Imre, ny. főiskolai docens, a helyi Szent Márton Városi Kórus karnagya volt.

A karnagy úr népszerűségét annak köszönheti, hogy szó szerint a komolyzene szerelmese, abban él, és műelemző, ismeretterjesztő előadásain keresztül ezt a lelkesedést és zeneszeretetet szuggesztív módon adja át az őt hallgatóknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt.

A szó legpozitívabb értelmében tanár, zenepedagógus, aki nyugdíjas éveit- a komolyzene visszaszorulásának ellenállva-, az emberek e zene iránti szeretete

felélesztésének szenteli.

Ennek érdekében számos előadást és előadás sorozatot tart szűkebb és tágabb környezetében. („Ezt látni, hallani kell” sorozat a Berzsenyi Dániel könyvtárban, komolyzenei műelemzések az ELTE szombathelyi campus-án, vidéki előadások, kóruskoncertek).

Ennek a nagy elhivatottságnak a keretében látogatott el a Kolping Család meghívására az oladi Batthyány-templom közösségi házába, ahol Gaál Sándor plébános atya köszöntötte.

A szép számú közönség áhítattal hallgatta a karnagy úr élvezetes, hangulatos, sokszor humort sem nélkülöző előadását.

A téma íve az egyházi egyszerű gyerekdalok nagyszerűségének bemutatásától J. S. Bach H-moll miséje egyes tételeinek elemzéséig tartott. (Kyrie, Gloria, Credo). Jézus Krisztus megtestesülésétől az eltemettetéséig követhették nyomon a résztvevők a zene hangulatváltozásait, és kifejező erejét.

Felhívta a figyelmünket arra, hogy Bach a kottában lévő 5 vonal és a hangjegyek segítségével milyen fantasztikus zenei eszközöket alkalmazva tudta megkomponálni Jézus szenvedéstörténetét. Mintha a Mindenható Isten vezette volna Bach elméjét és kezét a komponálásnál. Földöntúli, csodálatos mű!

Elmagyarázta a kotta hangjainak és a vonatkozó eseménynek a kapcsolatát, kifejezési módjait. A kotta magyarázatát az odaillő zenerészlet meghallgatása tette színessé.

Az biztos, hogy a résztvevők ennek fényében másképp hallgatják majd ezt a művet, akár a koncertteremben, templomban, vagy éppen otthon vannak.

Az előadás befejeztével a karnagy úrnak vastapssal köszönték meg a szép, értékes előadást.

Bolla Norbertné, Nelli a Kolping Család elnöke zárta az estet egy köszönettel, és meghívta Horváth Imre karnagyot más alkalmakra is, hogy jobban megismerjük a zeneirodalom hittel kapcsolatos gyönyörű műveit.

 


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar