Elérhetőségek

9700 Szombathely,
Kodály Zoltán u. 37
Telefon: +36-305840777
E-mail küldése





Hírek

2018. július 13., 07:00Partnerségi találkozó Kaufbeuren

Partnerségi találkozó
A szombathelyi Kolping család látogatása Kaufbeurenben
2018. júl. 13-16.

 

Kaufbeuren, ez a 8. század körül alapított szép kis bajor város 1992 óta tart élénk és folyamatos testvérvárosi kapcsolatot városunkkal, Szombathellyel.

 

 A  szombathelyi Kolping Család személyes barátságokat ápol bajor testvérszervezetének tagjaival, mintegy 25 éve. Ez alatt az idő alatt számtalan közös rendezvényünk, találkozónk volt Kaufbeurenben, Magyarországon, sőt Adolf Kolping boldoggá avatásán és annak évfordulóin Rómában is. Együtt ünnepeltük a jubileumokat, konzultáltunk egymással.

Ez  évben  eleget téve a Kaufbaureni Kolping Család  meghívásának, örömmel utaztunk  Kaufbeurenbe, a  Tänzelfest-re., ahol mindig nagy szeretettel fogadnak bennünket.

Péntek reggel indult csoportunk a hosszú útra. Útközben – a  kisebb technikai megállók mellett - Metten bajorországi településen tartottunk  egy kicsit  hosszabb pihenőt. Metten -bajorországi  város  Benedekrendi kolostorát 790 körül alapította Utto remete. A remete gótikus stílusú síremléke a kerengőben található.  Megtekintettük a Szent Mihály kolostort és templomot. A kolostor a 18. század elején kapta mai formáját.  A templom előcsarnokának freskói a kolostor történetét ábrázolják. A templom főoltárának festményén Szt. Mihály győzelmét a sátán felett Cosmas Damian Asam festette meg. Mettentől északnyugatra a dombtetőn emelkedő Himmelberg-kastély a kolostor apáturainak nyári rezidenciája volt. A templomnál épp  esküvőre gyülekeztek.

A kis kitérő után a kora esti órákban érkeztünk Kaubeuren Marienheim közösségi házba, amely a helyiek Kolping háza. Michael és vendéglátóink (Blind, Egger, Angela, Kosten)  meleg fogadtatásban  részesítettek bennünk. A  csoport nagyrésze a Kolping Házban került elszállásolásra. 

Michael Schneider, a Kolping Család magyar kapcsolatokért felelős tagja, most is – mint éveken keresztül lelkesen és nagy szeretettel szervezte a két  testvér Kolping Család programját. Három napon keresztül Michaellel az élen – a Kolping család tagjai fáradhatatlanul kísértek bennünket és minden kívánságunkat teljesítették. Sajnos – megállapítottuk, hogy a Kaufbauren Kolping család tagjai is korosodnak, s nincsenek fiatalok, akik átvennék és folytatnák  az elődök munkáját.

 

A csoportból  több Kolping testvérünk  most járt először Németországban, illetve Kaufbeuren  ezen a szép ünnepen, a városban is.

Szombat délelőtti sétánk során  megnéztük a város nevezetességeit. Érintettük a 18. századi városházát, ami az ország leghíresebb építményei közé tartozik,az evangélikus templomot. Meglátogattuk Szent Crescentia ereklyéjét, és csendes imádsággal fordultunk hozzá. Szent Crescentia (1682. október 20. – 1744. április 5.) bajor takácsok 6. gyermeke volt. Ferences rendi apácaként ő tartotta a kapcsolatot a hozzájuk forduló civilekkel, bölcs tanácsait még Mária Terézia is kikérte. 1900-ban boldoggá avatták, 2001 óta a szentek között tiszteljük. Szombathelyen, a Szent Márton Plébánián is őriznek tőle ereklyét.

 

Felsétáltunk a  gyönyörű elmélyülés kertjén keresztül a város jelképének számító Ötcsúcsú toronyhoz, megtekintettük a város fölött húzódó középkori városfal maradványait. 

 

Délután gyönyörködtünk a jelmezes gyermekek táncában, a rondellában s Ferrara ügyes zászlóforgatóinak előadásában. Este Lagerleben – „tábori élet”-ben kóstolhattunk ízletes ételeket, üdítő söröket. A lelkes városlakók egy középkori város hangulatát idézték fel, így őrzik hagyományaikat, dicső múltjukat. Tűznyelők, mutatványosok, rögtönzött színielőadások, lovagok, nemes hölgyek, kézművesek jártak-keltek mindenfelé.

Szombathelyről az Ungaresca tánccsoport és a kötélugró lányok  is szórakoztatták a városban sétálókat.

A szombathelyi Szent Márton templom képviselői Shauermann atya vezetésével jóízű lecsót főztek a Szent Márton udvarban.

A kaufbeureni Kolping Család fantasztikus lángost sütött nekünk és a vendégseregnek kiváló bajor sör kíséretében.

A gyerekek megjelenítették nekünk a korabeli takácsok, kovácsok, pékek, sörfőzők, piaci kikiáltók életét, valósággá varázsolták a letűnt évszázadokban élt emberek mindennapjait.

Vasárnap délelőtt ünnepélyes misén vettünk részt a St. Martin Székesegyházban.   

Kora délután a nagy ünnepi felvonulást tekinthettük meg, amelyen közel 1700 gyermek elevenítette fel Kaubeuren történetét a 9. századtól kezdve, a középkoron, a reneszánsz és rokokó koron keresztül a 19. századig.

Mint minden évben, most is I. Maximilián német-római császár és Bianca császárné bevonulásának tanúi lehettünk, mint az 1497-ben itt élt városlakók. A korhű ruhák, a gyönyörű lovak, a szépen feldíszített kocsik, hintók, zászlóforgatók, a zenekarok, kiemelve a Tänzelfest Knabenkapelle-t, amely a 19. századi polgárőrség egyenruhájában fantasztikusan játszott, elfeledtették velünk a jelen problémáit.

A város gyermekei hitelesen játszották el szerepüket, mintha tényleg visszarepültünk volna az időben. A pékek kenyeret sütöttek, a takácsok szőttek, a tímárok dolgoztak, a kovácsok verték a vasat, a tűzoltók őrizték a várost.

Ez egy olyan fontos esemény minden évben, amely nemcsak a városba látogatók, hanem a jövő generációja számára teszi kézzelfoghatóvá Kaufbeuren és a régió történelmét.

Gratulálunk Kaufbeuren!   Örülünk, hogy itt lehettünk és ezúton is köszönünk mindent vendéglátóinknak, különösen Michaelnek.


« Vissza az előző oldalra!

Szombathely -Oladi Kolping Család - Magyar