2022. május 09., 18:29Vidám borkóstoló

Vidám borkóstoló a szombathelyi Kolping Család szervezésében

Szokásos összejövetelünkön – Gaál Sándor prézes atya segítségével- rendeztük meg ezt a rendhagyó találkozást. A 18.00 órai szentmise után került erre sor az oladi közösségi házban.
Éder Gergő vaskeresztesi fiatal, huszonéves borász mesélt a szőlőhegyről, boraikról, családjáról, vaskeresztesi életükről.
Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen tartalmas élete lehet falun is egy fiatalembernek.

Őrzik hagyományaikat, életben tartják, felelevenítik, gyakorolják.

Német, sváb nemzetiségű család tagja Gergő, akit 12 éves koráig nem nagyon érdekelt a családi szőlőbirtok. Végül is belátta, hogy az ő élete is az a vállalkozás, amit szülei építettek fel. A vaskeresztesi szőlőhegy értékes borvidék. A vas mérhető mennyiségben van a vörösborokban.

Elkezdte hát megtanulni a borkészítés fortélyait, s ma már ez az ő feladata. A hegyen kilenc fajta szőlőt termelnek, (pl. olasz rizling, muskotály, Zweigel, Kékfrankos), ebből fehér borok, rozék és vörösborok készülnek.

Elmesélte a borkészítés technikáit. Gyönyörű, tiszta, fajtára jellemző ízű borokat kóstolhattunk, persze csak módjával ízlelgettük a finom illatú „mintákat”. Sajt, alma, pogácsa, dió, mandula egészítette ki a „menüt”.

Felsorolni is sok mi minden belefér egy fiatal életébe.

Hagyományőrző, sváb tánccsoportba jár, tánctanáruk országosan elismert táncpedagógus, aki időközönként odautazik, és foglalkozik a fiatalokkal.

A vaskeresztesi önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, igaz, mint mondta, „örökös kopasz”. Nemrégiben az egyesület szervezésében 300 növényt ültettek el, környezetüket szépítve.

A családdal a közeli Ausztriában Buschenschank-ot üzemeltetnek, de az étterem meleg ételeket is tart.

Ausztriai szomszédos földeket is művelnek, mintha hazajárnának.

Emellett a helyi Szent Miklós templom egyházgondnoka. Az egyházi hagyományokat is ápolják a többi fiatallal együtt, mint mondta: „Szerencsére járnak templomba”. Ezt kiegészítik a népi hagyományokkal /pl. határjárás, kereplés/.  A szentmiséken rendszeresen felolvas. Enzsöl Richárd káplánukkal is nagyon jól szót ért mindenki. A falu közösségéről  olyan szeretettel beszélt, úgy emlegette azt, mint egy nagy családot, akik mindenben számíthatnak egymásra.

…és, ha még mindez nem elég, két gyermek boldog édesapja. Megfogadtuk, hogy egy kirándulás keretében meg fogjuk látogatni, hiszen Szombathelytől mintegy 20 km-re található hegyek ölelésében a festői Vaskeresztes.     Lajos Ferencné dr.                                                                                     a Szombathely-Olad Kolping család tagja