Telefon: +36-20/286-5806

2016, Szeptember 17-i zarándoklat

tervezett forgatókönyvet:

Országos Szent Márton Kolping Zarándoklat

Szombathely, 2016. szeptember 16- 17  -18.

Szept. 16. péntek  14.00 órától a vendégek fogadása a szálláshelyeken. (Martineum Felnőttképző Akadémián, illetve az Egyházmegyei kollégiumban.) Regisztráció  Szállások elfoglalása

19.00 az igénylők részére vacsora az új Brenner János Katolikus Iskolában.

Szept. 17.00 szombat   7.00- től reggeli a szálláshelyeken.  Séta a történelmi sétaút I. részén – az itt elhelyezett Szent Márton emlékek bemutatása

Kálvária,  Martineum  A Martineum a Szent Márton Zarándokút szombathelyi fogadópontja

A két bronzrelief egyike a köpenyét megosztó Mártont, a másik Szent Márton álmát ábrázolja.

2. Az ókori színház helye Koller László alkotása Szent Quirinus halálos ítéletét és Szent Márton megvesszőzését, elűzését mutatja be.

3. Szent Quirinus emlékhely, Perint híd Hol testét a víz partra vetette, imádkozó-helyet létesítettek”Az emléktábla Tornay Endre András szobrászművész alkotása, a hídkorláton lévő alkotás (bronz püspöki öv) Veres Gábor munkája.

4. Székesegyház, Szeminárium, püspöki palota A Szombathelyi Püspökség megalapítása után Szily János az első püspök az egyházmegyét Szent Márton és Szent Quirinus oltalmába ajánlotta.  Quirinus és Márton ábrázolásai megtalálhatók a Szeminárium kápolnáiban, a Székesegyházban és a püspöki palotában is. A székesegyház északi kápolnájában találjuk Szent Márton ereklyéjét, amelyet 1913-ban Tours érseke ajándékozott Szombathelynek. A Szent Márton herma Tóth István szobrász alkotása. Ugyancsak a székesegyházban látható Anton Maulbertsch 1791-ben készített Szent Márton képe.

10.00 Püspöki Szentmise a Székesegyházban.  Prézes atyák  közreműködésével

Kolping zászlókkal  bevonulás. Ünnepi köszöntések.

A mise végén ima Szent Márton ereklyéjénél.

12.00-14.00 Ebéd: - és az  Egyházmegyei Könyvtár megtekintése

2 csoportban. Első csoportnak ebédel, 2.  csoport  megtekinti a könyvtárat,

majd  csere – az első csoport megtekinti a könyvtárat, 2. csoport ebédel.

Ebéd után egy kis kötetlen séta (kávé, fagyi) a Fő téren, majd

15.00  Találkozás a Szentháromság szobornál. – és folytatjuk sétánkat a Történelmi sétaút állomásain.

5. Savaria tér  "Szent Márton püspök ruháját egy koldusnak adta" Koller László alkotása

6. Savaria Múzeum park  Szent Márton legenda szerinti ábrázolások (libás pad, kígyó, kutya)

7.  Szent Márton templom, Szent Márton Látogatóközpont, Szent Márton temető Márton Pannonia Sabaria nevű városában született”   (Sulpicius Severus)  A Szent Márton templom helyén már a rómaiak idején is keresztény kultuszhely állt. A  templom északi oldalkápolnája a legenda szerint Szent Márton szülőháza fölé épült. A kápolna bejárata feletti felirat: HIC NATUS EST S. MARTINUS – itt született Szent Márton.

16.00-18.00  Szent Márton templom megtekintése, Schauermann János atya idegenvezetésével.

Utána séta vissza a Fő térre.

19.00 Vacsora a Brenner János Iskolában

Harmonika, nótázás

Szept. 18.00 vasárnap

Gyalogos zarándoklat Jákra, száraz idő esetén az erdőn keresztül.

7,00-tól 8,00-ig. Reggeli a szálláshelyen

8.00 Indulás gyalog, vagy autóval, (aki nem tud gyalogolni), ill. a busszal

Kálvária - volt Erdei iskola (3.9 km) - Kukulló - Csupor-villa (9 km) - Felső-haraszti-erdő - Szent Márton-erdő (10.5 km) -  Ják, Apátsági templom (kb. 16 km)

Az útvonal jelzése:  sárga sáv, mely a Martineumnál kezdődik. Az útvonal a Kukullói telkek után előbb a Szombathely - Nárai, majd a Szombathely - Ják közötti utat keresztezi. A Bolygó-patakon gyaloghíd készült, így az   út   nem a forgalmas országúton vezet Jákra.

Táv a Szent Márton templomtól Jákig kb. 16 km. Szintkülönbség: jelentéktelen

Meghatározott időben találkozó a Szent Márton erdei pihenőhelyen, mely félúton van.  A pihenőhely a Tours felé vezető Via Sancti Martini egyik állomása

Autóval Szombathely felől Újperinten át Ják irányában a táblával jelzett bal oldali erdőrészig haladva. Parkolási lehetőség a műúton.

Szent Márton ima, Szent Márton énekek. Kolping énekesek irányításával. Szendvicsek, tea, bor, pálinka, pogácsa (Szombathelyi Kolpingosok által készített).

Érkezés Jákra, a jáki Szent György templomba.

Rátkai atya idegenvezetése, áldás, Kolping ima és ének, elköszönés.

Busszal vissza Szombathelyre.

Eső esetén: Busszal Jákra, a 9.00 órás misére, utána idegenvezetés, busszal vissza Szombathelyre.